DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Nasihat Bahasa]

with 6 comments

Pada minggu lepas, aku berkunjung ke booth DBP di Pameran Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 (Tun Razak Hall 3: 3087-3089, 3100-3102). Aku mendapatkan khidmat nasihat untuk penggunaan bahasa dalam ayat mantera “Website Paling Afdhal di Muka Bumi.”

Aku telah dinasihatkan untuk membetulkan kesalahan ejaan “Afdhal” kepada “Afdal.” Maka, mantera website DewaKebaikan yang baru ialah “Website Paling Afdal di Muka Bumi.”


DK: Sila forward “email-fwd-bangang” ke dewakebaikan @ gmail.com😉

Back to Top

Written by DewaKebaikan

23/04/2009 at 1:59pm

Posted in Panduan

Tagged with , , ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: suhaimiramly]

    as-sobru minal iman. kekeke tengah kumpul bahan utk Entri Paling Afdal 2009.

    DewaKebaikan

    29/04/2009 at 11:55pm

  2. hoi update la

    suhaimiramly

    29/04/2009 at 11:05pm

  3. [Re: saifuddin]

    kekekeke betul2. tapi “laman sesawang” tu panjang sgt. terpaksalah aku guna kaedah PPSMI. lagipun aku try search kat Khidmat Nasihat DBP, tak dapek jumpa “laman sesawang” atau “sesawang.” aku hanya jumpa “laman web” » http://sbmb.dbp.gov.my/…KataKunci=laman

    [Re: Saya baik gila]

    mumtaz! enta/enti dapat 10 markah. kem salam kat puteri santubong atau farhana puteri kenyalang wakakaka.

    [Re: suhaimiramly]

    syukran. eh tapi wesbite tu wujud ape kekeke. cuba tgk http://www.wesbite.org (aku baru nak kutuk ASTRO salah eja “samseng” sebagai “samsing” dkt channel info — Zee 108)


    PS: Sape nak komen, bleh letak nama palsu dan email palsu. jadi, jgnlah segan dan malu nak tinggalkan komen.

    DewaKebaikan

    23/04/2009 at 10:17pm

  4. website ke wesbite

    suhaimiramly

    23/04/2009 at 6:12pm

  5. Website khidmat nasihat DBP tu sangat berguna…cuba ko search perkataan yang dianggap mencarut…contohnya jubur/pelir/ atau cuba search zakar tgk apa definisi dia..maka anda akan dapati DBP menggunakan dgn selamba sahaja perkataan seperti jubur,pelir dsb yg dianggap kurang sopan.menunjukkan bahawa perkataan tersebut asalnya bukanlah kurang sopan…bergantung kpd penggunaan…kahkah…jadi kalau orang guna perkataan babi/pelir dsb janganlah anggap dia kurang sopan selagi tidak digunakan utk mencarut. salam dari bumi kenyalang.

    Saya baik gila

    23/04/2009 at 5:26pm

  6. Bukan ‘Website’, tapi ‘Laman Sesawang’.

    ‘Laman Sesawang Paling Afdal Di Muka Bumi.’

    saifuddin

    23/04/2009 at 3:46pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s