DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Selebriti Islam]

with 6 comments

Sejak dahulu lagi, sekiranya ada ‘selebriti antarabangsa’ yang memeluk Islam, maka kecohlah semua orang-orang Islam.

Niel Armstrong ‘masuk’ Islam setelah dengar suara azan dan ‘nampak’ Kaabah dari bulan.
Cat Stevens masuk Islam. Tukar nama Yusuf Islam.
Michael Jackson masuk Islam. Tukar nama Mikael.

Habis, ‘selebriti tempatan’ yang sememangnya sudah Islam, mengapa tidak dipedulikan?

Rebecca Nor Islam

Rebecca Nor Islam

Rebecca Nor Islam

Rebecca Nor Islam

Rebecca Nor Islam

Rebecca Nor Islam

Ah, makin bosan pula entri-entri baru DewaKebaikan. Tidak mengapa, hidup ibarat roda. Ada masanya kita di atas, ada masanya kita di bawah. Haha saya cuba untuk berpuitis.

Mari kita ubati kebosanan dengan membaca artikel daripada website lama saya:

[Pintu Kaabah]
13 February 2005

“Fwd: Pintu Kaabah tidak boleh dibuka”
“Fwd: Salji turun di Mekah dan Madinah”
“Fwd: Israel hendak bom Kaabah”
“Fwd: Neil Armstrong masuk Islam”
“Fwd: Blah blah blah boleh blah
“Fwd: Kau memang bodoh, sebab itu boleh percaya email fwd tanpa pembuktian”

Kekeke… apalah faedahnya Mat dan Minah Fwd menyebarkan isu-isu yang tidak dapat dipastikan betul atau tidak. Tiada faedahlah, mangkuk.

Kalaulah kau pernah mengambil kelas Statistics, pastinya kau akan mengumpul data-data daripada sumber yang boleh dipercayai dan seterusnya membuat kesimpulan yang tepat.

Aku menganggap, kau tidak pernah mengambil kelas Statistics. Jadi, kau memang ‘pantang’ melihat “Fwd” dalam subjek email. Selasai sahaja baca email fwd, kau terus percaya tanpa berbelah bahagi. Memang kau bodoh lagi tidak bersekolah. Kecil-kecil tidak mahu belajar, sudah besar menyusahkan orang.

Kau berbangga-bangga dengan kebodohan kau. Kebangangan kau dizahirkan pula dengan tindakan penyebaran email fwd tersebut kepada seluruh contact list kau dengan harapan akan mendapat pujian (walaupun kau tiada niat untuk mendapat pujian semata-mata, tetapi “action speaks louder than words.” Ewah, saya meyokong PPSMI pula)

“Baik sungguh dia. Suka berkongsi maklumat.”
“Wah, dia mengikuti perkembangan dunia semasa.”
Huiyo, bagaimana dia mengetahui semua perkara itu?”
“Hebatlah. Dia memiliki maklumat tentang semua perkara dalam dunia ini.”
(Hehe, rahsia tentera Israel hendak ‘menyerang’ Kaabah, kau dapat bongkarkan)
“Aku ingin mencontohi dialah. Dia sungguh bijak.”
(Kekekekeke, bijak macam sial. Khabar angin pun boleh percaya)

Sekarang, aku hendak turunkan ilmu Statistics kepada kau supaya jangan mudah percaya kepada Mat dan Minah yang ‘bijak’ itu

Significance tests use an elaborate vocabulary, but the basic idea is simple: An outcome that would rarely happen if a claim were true is a GOOD evidence that the claim is NOT true.

Semoga kau tidak menjadi bodoh seperti Mat dan Minah Fwd.


DK: Bersama kita membanteras email fwd bangang dengan berkongsi bersama dewakebaikan @ gmail.com

Back to Top

Written by DewaKebaikan

12/08/2009 at 12:52pm

Posted in General

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: aje]

    ntah… ye kot. hahaha aku tak tau

    DewaKebaikan

    18/08/2009 at 11:49am

  2. ntah.. bila aku baca balik apa aku tulih pun aku tak paham…

    eh, bukan ada model yang nama Iman ke? yang afrika kurus- kurus tuh? Iman dan Islam…

    aje

    18/08/2009 at 9:31am

  3. [Re: aje]

    saya tak paham. tapi tak perlu explain. pasal saya tak nak tanya. wakakkakaka garangnya saya.

    DewaKebaikan

    17/08/2009 at 12:13pm

  4. neil armstrong pun same case…

    aje

    17/08/2009 at 10:55am

  5. [Re: noris]

    Mohammed Barack Hussein Obama is a good example, maybe?

    DewaKebaikan

    13/08/2009 at 5:13am

  6. ini semua kerana kite kekurangan idola Muslim. Rasenye Muslim yang at least sume org kenal, pastinya Osama Bin Laden and he is not a good example to our kids. that’s why la people loves to propagate world idols, and some how relate them to Islam.

    noris

    12/08/2009 at 8:29pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s