DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Text Message]

with 2 comments

Aku sungguh tidak suka dengan orang yang sesukahatinya memendekkan perkataan-perkataan apabila menghantar text message.

“Eh, memang patut pun pendek, sebab SMS bermaksud Short Message Service.”
Jawaban: Patut? Itu telefon zaman 2G memanglah patut. Sekarang sudah 3.5G. Tidak lama lagi kita akan masuk ke 4G.

Antara contoh yang sering digunakan:

  • ptt = patut
  • x = tidak
  • kl = kalau
  • g = pergi
  • ak = aku

Contoh-contoh di atas mungkin masih okay lagi. Bolehlah aku faham. Namun, cuba bayangkan kau terima satu text message yang pendek macam haram sampai kau tidak faham langsung, seperti di bawah (cuba kau ‘decode’ kan):

  1. l’u p’h beres
  2. Ha, kn ak d ck, ko mg x tr. pd mk😛

Aduh, cubalah kau tulis ringkasan yang orang lain senang hendak faham.


DK: Kenapa bila buat video call, orang akan cakap “Weh, kau tengah 3G dengan awek kau kah?” Kekeke wahai cik abang dan cik kakak sekalian… 3G itu adalah speed.

Back to Top

Written by DewaKebaikan

15/09/2009 at 2:13pm

Posted in General

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: Selipar]

    astaga laislabonita. malam ni jugak aku panggil tok kadi. takpon, senang2 aku yg jadi tok kadi.

    “aku nikahkan akan dikau dengan ustazah bienda binti sheeda dgn mas kahwin RM70 tunai”

    sori la aku tk ingat nama bapak bienda hahahaha.

    DewaKebaikan

    15/09/2009 at 9:03pm

  2. eh aku boleh je faham

    1. l’u p’h beres
    maksud dia: locok ustazah pantat hitam.. beres

    2. Ha, kn ak d ck, ko mg x tr. pd mk
    maksud dia: ha, konek aku dah cekap, ko memang tak terawih. pandai makan

    boleh je aku faham…tp tak senonohnya membe ko yang bg sms tu…locok ustazah siap…bln puasa pulak tu…ish ish

    Selipar

    15/09/2009 at 8:08pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s