DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Sejadah Sembahyang]

with 9 comments

15468.jpg

15468.jpg

“Den tak kesah kau nak smayang…tompi jangan la menunjuk-nunjuk kek oghang.Kau tak kan tak tau oghang melayu ni bukan bulih tengok bondo-bondo polik ni…copek heghan.”

Maksud: Aku tak kisah kau nak semayang.  Tapi janganlah menunjuk-nunjuk kat orang. Kau tak kan tak tahu, orang Melayu ni, bukan boleh tengok benda-benda pelik, cepat hairan.

15469.jpg

15469.jpg

“Kang kok ado yang tanyo kek kau tigoboleh rukun smayang apo kau nak jawab..ekau bukan ey bulih becakap.”

Maksud: Nanti, kalau ada orang tanya kau, tiga belas rukun semayang, apa kau nak jawab? Kau bukan boleh bercakap.

15470.jpg

15470.jpg

“Limo rukun Islam….ekau buek yang mano? syahadah macamano ekau takdo roh.Smayang macamano kok sekada duduk antagho duo sujud…nak zakat camano ekau takdo duit…poso macamano kok patut buko kau tak buko…poie aji buek apo pasal tuntutan syariat lam quran tu hanyo untuk jin dan manusio.”

Maksud: Lima rukun Islam, kau buat yang mana? Nak syahadah camne, kau takde roh. Nak semayang camne, kalau setakat boleh duduk antara dua sujud. Nak zakat camne, kau takde duit. Puasa camne, kalau  waktu patut dah berbuka, kau tak berbuka. Pegi haji buat ape… pasal tuntutan syariat dlm Quran hanya untuk jin dan manusia.

15471.jpg

15471.jpg

“Aghap tolong la jangan seghabut an otak manusio akhir zaman yang memang dah seghabut ni yo…Jadi lah sejadah yang baik dan besopan santun.”

Maksud: Harap tolonglah jangan serabutkan otak manusia akhir zaman yang dah memang serabut ni. Jadilah sejadah yang baik dan bersopan santun.

Credit: Kartunis Ujang


DewaKebaikan: Semoga sejadah dapat ‘bertaubat’ daripada penyebaran tahayul.

Back to Top

Written by DewaKebaikan

23/10/2009 at 12:35pm

Posted in General

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: Hamka]

    hehehe tidak mengapa. kita kembangkan kreativiti memasing. baru lah seni membangung. majulah seni utk negara!

    DewaKebaikan

    03/11/2009 at 9:49am

  2. aku dah ambik dan letak kat draff blog, tapi baru nak post bini aku tunjuk gambar ‘sejadah berdiri’ yang dia ambik sendiri, jadi tak jadi lerr..

    pulak..

    Hamka

    03/11/2009 at 9:30am

  3. [Re: miza]

    yo boto tu. tak dapek den nak betah do.

    [Re: Hamka]

    boleh sahaja. copy empat2 gambar tuh. kalau taruk kat forum/website/blog… jgn lupa credit/link sini. jgn dibiarkan sejarah berulang kekekeke

    DewaKebaikan

    27/10/2009 at 3:32pm

  4. : )

    ps: Aku nak copy gambar boleh?

    Hamka

    26/10/2009 at 4:53pm

  5. aih, dulik an kosmo dongan metro tu. oghang maleh bepikir yo boli sughat kaba tu.

    miza

    26/10/2009 at 2:58pm

  6. [Re: aje]

    a ah, lukis kat gila-gila sekarang. jgn lupa beli keluaran akan datang. cover dilukis oleh beliau.

    DewaKebaikan

    25/10/2009 at 11:26am

  7. ujang!
    lama x tngok dia… skang dah join majalah gila-gila balik kan?

    aje

    25/10/2009 at 8:53am

  8. [Re: C]

    ada button like. tapi dah buang.
    a… ah macam ujang. beliau telah MMS saya gambar2 tersebut.

    DewaKebaikan

    24/10/2009 at 12:32am

  9. hehehe.ade button option utk like tak kat sini?
    ps:org dlm gmbr tu mcm ujang

    C

    24/10/2009 at 12:25am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s