DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Fesyen Tudung]

with 4 comments

Aku sudah beritahu beberapa hari lepas, aku semakin malas menulis. Oleh kerana itu, aku copy & paste sahaja daripada defunct website aku (seperti yang dijanjikan pada previous entry).

[Fesyen Tudung]
23 December 2006

Sekarang kita adakan pertandingan fesyen tudung, untuk memenuhi permintaan pompaun-pompaun yang bongok seperti pontianak dan tak reti bahasa.

1. Kategori Ceongsam

Adik CheongsamKakak Cheongsam

Keputusan: Adik itu menang. Kau kalah. 1-0.
Komentar: Dia pakai ceongsam, tanpa tudung, serta kelihatan betis dan lengan… dia tidak berdosa sebab dia belum mukallaf* lagi. Kau pula? Jawablah sendiri.

Kepada siapa pula kau hendak tayang bentuk pinggang dan buah dada kau yang tidaklah berapa besar? Nanti dirogol oleh perogol jahat, kau hendak salahkan kaum lelaki yang bernafsu buas dan tidak menghormati hak wanita. Pakaian kau macam pukimak, hendak salahkan orang lain pula. Sudahlah pakai push-up bra untuk ‘cover’ tetek kau yang leper macam padang bola… sekali perogol cabut bra kau, terus tercabut nafsu perogol tersebut.

“Astaghfirullah,” perogol jahat tersebut bertaubat untuk tidak mengulangi perbuatan terkutuk itu.

Satu lagi aku hendak tambah, kau sebenarnya salah pakai baju. Itu bukan ceongsam, itu adalah cibaisam. Sebab itulah kau kalah.

*mukallaf is the person who is commissioned, under obligation, liable or responsible, bound to observe the precepts of Islam. Every adult male or female Muslim is Mukallaf. (Sumber-Aku-Lupa)

2. Kategori Bandana

abang bandanaKakak Bandana

Keputusan: Eminem menang. Kau kalah. 2-0.
Komentar: Eminem lagi gagah daripada kau. Kau pula hendak tunjuk gagah kepada seluruh umat manusia dengan menayangkan leher dan bentuk badan. Setakat pakai rantai bintang, ada jaket… anjing pun buleh buat.

Sesunggunya, tidak menjadi masalah untuk kaum lelaki menayangkan bentuk badan atas pusat, sebab aurat lelaki adalah daripada pusat ke lutut.

“Eh, kami pun mempunyai hak yang sama dengan kaum lelaki. Berikan hak kami!” pinta kaum pompaun.

Ya, kau pun ada hak untuk tutup PUSAT KE LUTUT sahaja apabila bersama suami dan mahram iaitu sesama wanita muslim. Eh silap… kalau kau dengan suami… “aurat perempuan itu, maka tiadalah aurat baginya.”

Dengan kata lain, penghuni-penghuni asrama puteri, jika semuanya muslim, bolehlah memakai seluar tanpa baju. Nanti bertambahlah pemandangan yang mendamaikan seperti damainya Gunung Ledang, Gunung Tahan, Gunung Santubong, Bukit Nanas, Bukit Katil, Bukit Beruang, Bukit Piatu dan Bukit Beruang.

Tetapi sekiranya wujud non-muslim, aurat kau adalah sama dengan lelaki ajnabi atau bukan mahram.

Dan sebenarnya, kau tidak memakai bandana. Itu adalah kain tudung yang dibuat menyerupai bandana. Maka, memang patut kau kalah.

3. Kategori Tali Leher

Anjing Tali LeherKakak Tali Leher

Keputusan: Anjing menang. Kau kalah. 3-0.
Komentar: Yelah yelah, aku tahu kau akan cakap, “wanita beriman lebih mulia daripada makhluk lain.” Wahai cik kak, pertandingan ini tidak ada “Kategori Beriman.” Ini adalah kategori tali leher.

Anjing itu tidak berdosa apabila tayang leher, betis, dada, paha, malah hendak berbogel pun tidak mengapa.

Serius, tali leher kau sungguh busuk. Tali leher anjing lagi kemas.

4. Kategori Peminat BAL

BalBal UTS USA

Keputusan: Pemuda itu menang. Kau kalah. 4-0.
Komentar: Baju salah cetak, BAL-UTS-USA. Bangang. Sepatutnye BAL-MIT-USA. Cuba tengok pemuda yang memegang botol sirap selasih itu, kalimah “BAL” di bajunya sungguh kemas dan senang orang tengok. Paling penting sekali ialah dia tidak berdosa dengan memakai baju seperti itu. Kau? Sudahlah pakai baju dan jeans sendat. Kau hendak mampos?

5. Kategori Serban

Abang SerbanKakak Serban

Keputusan: Pemuda itu menang. Kau kalah. 5-0.
Komentar: Kalau lelaki pakai serban, setahu aku, dapat jugalah meniru amalan berpakaian Nabi. Kalau kau pakai serban? Hmm entahlah. Nampak macam busuk, sebusuk tahi ayam.

6. Kategori Traffic Light

Adik Traffic LightKakak Traffic Light

Keputusan: Kanak-kanak itu menang. Kau kalah. 6-0.
Komentar: Bangang. Patutkah merah berada di bahagian tengah dan magenta di bahagian atas. Lancau betul, mana ada traffic light warna magenta. Eh, ye ke tu magenta?😕 Ah, suka hati akulah hendak tulis apa.

Ingat perkara ini betul-betul dalam otak kau,

  • Merah atas
  • Kuning tengah
  • Hijau bawah
  • TIDAK ADA warna magenta.


DewaKebaikan: Inilah yang dinamakan ARTIKEL ASLI. Bukannya pergi cedok artikel orang lain dan ubah/tambah perkataan-perkataan “saya,” “aku,” dan sebagainya.

Written by DewaKebaikan

17/11/2009 at 12:22pm

Posted in General

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: dom]

    ha ah la… asal Cik X marah? jawab la. Cik Dom tanya tu.

    DewaKebaikan

    03/02/2010 at 11:24am

  2. yg ko marah apsal?

    dom

    21/01/2010 at 1:17pm

  3. [Re: x]

    jgn risau. penulis tersebut dah ber istighfar O:-)
    ‘dosa’ mengguris itu berlaku pada 2006.

    DewaKebaikan

    17/11/2009 at 9:40pm

  4. komen yg kejam.terguris hati pempuan tu.

    x

    17/11/2009 at 7:11pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s