DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Penulis Lucah]

with 5 comments

jebat_berani: askum…
ijoks2009: W’salam.
ijoks2009: “Askum” tu mempunyai maksud lain dlm agama kristian .seeloknya jgn guna perkataan tu.guna “salam “ataupun Assalamualaikum penuh je
ijoks2009: Saya baru balik dari penerbangan maya,menjelajah dari blog-keblog.
mAklonG: tolong jangan guna perkataan “askum”. sila klik [link]
sufian: Artikel sebelah merupakan satira dari penulis islam paling lucah [link]

Kalau penulis tersebut lucah, mengapa kau masuk sampai 15 kali? Atau mungkin ada 15 orang yang masuk?

Hehehe zaman sekarang, ‘pejuang-pejuang’ Islami sudah suka membaca bahan-bahan lucah ya… astaghfirullah. Ana ingin menasihatkan enta-orang semua, kalau terbang, janganlah jauh sangat ya!

Tiba-tiba, pintu diketuk “tok… tok… tok”

Assalamualaikum Ustadz

Izinkan saya memberi satu peringatan atau teguran kepada ustadz
It is better to state your salam in full or partial,

Assalamualaikum,

In our office in STFU Sdn Bhd, dah jadi satu tabiat, each of us start our email with Assalamualaikum, even if it is internal, or from the boss or from the bottom up, or even it it is 10 time a day.

Alhamdulillah, I am located in a very strategic location in my office.
Anyone who enter and leave the office has to say Assalamualaikum to me
Even the CEO, and even when they leave earlier than me.

I enjoy replying all the salam in full

waalikumsalam warah matullahi wabarakatuh

PS: Even in the start of our daily morning Daily Breifing Session and its conclusion.

Alhamdulillah.

PPS: ustadz jangan lupa baca email saya yang lepas. Penting untuk menambah pengetahuan ustadz

Fwd: fwd: fw: Mohd dalam bahasa Ibrani bermaksud anjing mulut besar.
Fwd: fwd: fw: Mosque dalam bahasa Spanish bermaksud mosquito.
Fwd: fwd: fw: Askum dalam bahasa Hebrew bermaksud celaka kamu.
Fwd: fwd: fw: Pokemon dalam bahasa Armaniac bermaksud saya benci Tuhan.
Fwd: fwd: fw: Mecca dalam bahasa XXX bermaksud rumah pelacuran. Tulislah Mekah, bukan Mecca.
Fwd: fwd: fw: Coca-Cola dalam bahasa YYY bermaksud La Muhammad, La Makkah.

Kah kah kah, bahasa Inggeris pun tunggang langgang, sudah pandai pula bahasa Ibrani, Armaniac, Spanish dan Hebrew.

Hah hah hah, cara jawab salam pun salah. Bukan “waalaikumsalam.” Sepatutnya “Wa3alaikumussalam.” Bodoh betul ‘pejuang-pejuang’ sekalian. (Saya “Mat Arab” sebab ada huruf “Ain” di dalam perkataan Melayu Rumi).

Ejaan “Alhamdulillah” pun ‘salah.’ Ejaan yang ‘betul’ adalah “Alhamdu4jj1.”

Kekeke siapalah orang bangang yang mencipta tulisan rumi-campur-jawi-tapi-tulis-nombor… “4jj1.” Konon-konon lebih afdal tulis lafaz “Allah” dalam huruf Jawi/Arab. Tetapi bunyinya salah, “Alhamdu Allah.”

Okay, setakat ini sahajalah entry ‘lucah’ pada hari ini. Sebelum enta ‘terbang’ ke tempat lain, sila baca dahulu ulasan Ustaz Zaharuddin.

Adakah wajib lafaz salam ditulis dgn penuh?

Salam,

Terima kasih atas “teguran” atau “peringatan” yang diberi.

Bagaimanapun, saya tidak lah termasuk di kalangan orang yang bersetuju untuk mensyaratkan assalamualaikum di tulis penuh. Tidaklah saya ketahui apakah dalil khusus yang digunakan bagi mensyarat dan mewajibkannya.

Menurut Islam, yang lebih penting adalah “kefahaman intipati”. Jika anda faham ianya adalah lafaz penuh, maka tiada lagi masalah bagi menulis ringkasannya. Perlulah memahami maqasid Shariah (objektif dari hukum Shariah) dalam hal ini. objectik shariah dalam hal memberi salam adalah sunnah dan mendoakan sdr seiSlam. Ia dibuat dalam bentuk verbal biasanya. apabila ditulis secara tulisan, jika benar formal, bolehlah anda menulisnya dgn lengkap, tetapi di kala tidak formal, yang penting maksud shariahnya sampai.

Tulisan “salam” atau “akum” atau “askum”, sudah tentulah bermaksud lafaz salam yang penuh, tiada siapa yang akan menulisnya kecuali bermaksud lafaz salam yang penuh. Maka adalah menjadi suatu kecacatan sendiri apabila si pembaca membacanya dengan lafaz singkat. sbgmana singkatan “utk”, “dsbg” dan difahami secara automatik ia adalah bermakna “untuk”, “dan sebagainya”.

Justeru, Islam adalah agama yang memudahkan dan bukan menyusahkan dengan perkara amat cabang dan kecil ini, bagi merasakan inidvidu yang menggunakannya adalah salah.. bagi saya, orang yang mengganggap salah itulah yang salah.

Adalah logik dan diterima Syara’ utk menggunakan sgktan bagi lafaz salam di sms, mahupun email dan lain-lain tempat yg sesuai, kerana ia tetap bermaksud lafaz slaam yang ditujukan.

Saya sebenarnya amat pelik, saya telah selalu membaca dan mendenagr pertikaian sperti ini, tetapi ini yang pertama kali saya ditujukan secara peribadi, persoalannya mengapa isu yang sekecil ini juga terdapat perdebatan. amat membuang masa..

Ust Zaharuddin Abd Rahman

“Eh eh eh, saya ada soalan, apa maksud PEPSI?”

Jawaban: Saya akan jawab dalam entry yang seterusnya.

Written by DewaKebaikan

04/01/2010 at 12:56pm

Posted in General

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: suhaimiramly]

    PEPSI… purchase every pepsi support israel.

    kekekeke itu ‘pepatah’ lama. nanti aku bagi ‘pepatah’ baru.

    DewaKebaikan

    03/02/2010 at 11:47am

  2. apa maksud PEPSI

    suhaimiramly

    28/01/2010 at 1:01pm

  3. [Re: Aku_Hebat_Tahap_Dewa]

    la isla bonita madonna atau la isla bonita alizee yang sedap?

    [Re: suhaimiramly]

    kekeke bagus gak tu… kita tukar2 tagline.

    DewaKebaikan

    08/01/2010 at 4:46pm

  4. website paling afdal di muka bumi
    satira oleh penulis islam paling lucah

    kakakkakakkaa tagline maut

    suhaimiramly

    06/01/2010 at 1:16pm

  5. Sungguh Astaga La Isla Bonita lah si sufian itu…sungguh ku tidak sangka sanggup dibuatnya begini kepadamu wahai abe kck ensem >.<…

    Aku_Hebat_Tahap_Dewa

    05/01/2010 at 7:47am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s