DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

[Maksud I.S.L.A.M]

with 3 comments

Pada suatu hari, setelah selesai sembahyang Jumaat, aku duduk berborak-borak dengan seorang pak cik. Lalu timbullah persoalan tentang pengertian “I.S.L.A.M.”

“Kau tahu apo maksud I.S.L.A.M?” pak cik bertanya kepadaku.
“Alah pak cik, sonang yo tu. ISLAM dari segi bahasa ialah taat dan menyerah. Pengertian ISLAM dari segi syarak ialah mentauhidkan Allah S.W.T, patuh dan tunduk kepadaNya serta beriman dengan ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW,” jawabku.

“Den bukan tanyo ISLAM. Den tanyo maksud I.S.L.A.M,” pak cik menyanggah.
“Apo deh?”
“I itu ISYAK. S itu SUBUH. A itu ASAR. M itu MAGHRIB.”

“Habih, apo maksud L plak?” aku bertanya sambil mengerut dahi.
“Alah, otak kau mudo begeligo laie, tak kan lah tak bulih toko.”
“L itu ZOHOR?”
“Osah eh bijak kau ni. Dah dokek boto dah tu. Sebona eh, L tu LUHOR. Mano ado kito sobut ZOHOR.”

“Maksud eh pak cik, kok oghang tak semayang ISYAK, kito bulih panggil dio orang S.L.A.M.”

Sekadar gambar hiasan (Sumber: Orang lain)

“Pokok dek kau lah.”

“Se nak tanyo pak cik pulak,” giliran aku pula yang bertanya pak cik.
“Apo deh?”
“Camno nak sobut pa.wau.kap.ya.mim.wau.nun — ڤوکيمون ?”
“Sonang yo. Bunyi eh pukimun. Eh, apo lucah bona bunyi eh. Tak selaku boto la.”
“Salah tu pak cik. Bunyi yang boto iyolah Pokémon.”
“Eh, tapi bukan ko maksud Pokémon — Ese Yahudi?”
“HAHAHAHA pak cik memang kelakar,” aku mengakhiri perbualan.

Written by DewaKebaikan

09/04/2010 at 12:30pm

Posted in General

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. [Re: SukaRia]

    HEHEHEHE kita sama-sama bodoh. allah, nabi dan ulama sahaja yg pandai (pandai akhirat)

    ewahh, ceramah pula saya.

    [Re: Dewa Pandai :)]

    aku-dia plak. macam baru lepas putus tunang je.

    ps: muaka bumi. bwahahaha. bunyi cam puaka.

    DewaKebaikan

    03/09/2010 at 6:52pm

  2. Aku setuju dgn SukaRia. Si dewakebaikan (a.k.a Dewa kebodohan/ dewa bangang) ni memang bodoh. Entry dia syok sendiri dan tekde motif. Aku conclude kan di sini, website ni ialah web yg paling afdal dicaci di muaka bumi!

    Dewa Pandai :)

    16/07/2010 at 8:08pm

  3. HAHAHAHA… Kau ngan pak cik kau ni sama2 bodoh!!

    SukaRia

    05/07/2010 at 4:22pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s