DewaKebaikan « أفضل موقع الويب في العالم

Sumber Sahih Lawak Sensasi dan Mendidik Minda

Posts Tagged ‘PPIM

[Panadol ≠ Toxic]

leave a comment »

Oleh DewaKebaikan | 31/05/2011 | dewa.kebaikan@gmail.com

PPIM sebenarnya adalah Persatuan Pimp My Ass Malaysia.

Bukti kukuh:

EMEL PILIHAN- TRY 100 PLUS & WATER – NOT PANADOL
Oleh Persatuan Pimp My Ass Malaysia | JANUARY 10, 2011

TRY 100 PLUS & WATER – NOT PANADOL
Hi
If you need to pop a panadol, maybe try 100 plus + water and see whether it works.
DON’T TAKE PANADOL AND PANADOL ACTI FAST AND PANADOL SOLUBLE especially if you have gastric problems
FYI… One real story from a friend….
My husband was working in a hospital as an IT engineer, as the hospital is planning to set up a database of its patient. And he knows some of the doctors quite well.

The doctors used to tell him that whenever they have a headache, they are not willing to take PANADOL (PARACETMOL). In fact,they will turn to Chinese Herbal Medicine or find other alternatives.

This is because Panadol is toxic to the body, and it harms the liver.

According to the doctor, Panadol will reside in the body for at least 5 years. And according to the doctor, there used to be an incident where an air stewardess consumes a lot of panadol during her menstrual as she needs to stand all the time. She’s now in her early 30’s, and she needs to wash her kidney (DIALYSIS) every month.

As said by the doctor that whenever we have a headache, that’s because it is due to the electron/Ion imbalance in the brain. As an alternative solution to cope with this matter, they suggested that we buy 1 or 2 cans of isotonic drink ( eg.100PLUS), and mix it with drinking water according to a ratio of 1:1 or 1:2 (simply, it means one cup 100plus, one cup water.or 2 cups water).

My husband and I have tried this on several occasions, and it seems to work well.
Another method will be to submerge your feet in a basin of warm water so that it bring the blood pressure down from your throbbing head.

As Panadol is a pain killer, the more Panadol you take, the lesser would be your threshold for pain (your endurance level for pain).

We all will fall ill as we aged, for woman, we would need to go through childbirth. Imagine that we had spent our entire life popping quite a substantial amount of Panadol (Pain Killer) when you need to have a surgery or operation, you will need a much more amount of general anesthetic to numb your surgical pain than the average person who seldom or rarely takes Panadol.

If you have a very high intake of Panadol throughout your life (Migraine, Menstrual cramps) it is very likely that normal general anesthetic will have no effects on you as your body is pumped full with panadol and your body is so used to pain killer that you would need a much stronger pain killer, Morphine??

Value your life, THINK b4 you easily pop that familiar pill into your mouth again. Please send this to people you care about.

Nasib baik masih ada rakyat Malaysia yang prihatin untuk menegur geng otak-otak bengap.

Pejabat Kesihatan Daerah Kinta berkata…
The safest drug is paracetamol or acetaminophen, unless kalau makan overdosage like 7-8 gm at one shot. Fungsi utama panadol adalah untuk antipyrexia (demam). Safe to use for 6 months of age and above. Without it, banyaklah budak-budak kena febrile fits atau sawan demam, sebab very high grade fever.

Makan panadol ikut dose tiada effect pada liver. Semua metabolite excreted via urine. Jangan pandai-pandai cakap ubat itu tidak elok. Tanya dulu qualified doctor and pharmacist.

Sekian, terima kasih.

“VALUE YOUR LIFE.”
“THINK B4 YOU EASILY POP THAT FAMILIAR FORWARDED EMAIL INTO YOUR BRAIN AGAIN.”
“SILA SEBARKAN KEPADA IKHWAH DAN AKHOWAT, SAMA ADA PAKAI CAWAT ATAU TIDAK PAKAI CAWAT.”

Yang menjalankan tugas copy & paste,

DewaKebaikan
dewakebaikan.wordpress.com
facebook.com/dewakebaikan
twitter.com/dewakebaikan


PS: Janganlah pula kita menelan Panadol 30 biji, sekali makan.

Advertisements

Written by DewaKebaikan

31/05/2011 at 1:06pm

[Halal Toothpaste]

with 27 comments

[Revised: 9 June 2009 — Part 11,12, 13]
Dapatkan banner untuk entry ini.

Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 | Part 5 | Part 6 | Part 7 | Part 8 | Part 9 | Part 10 | Part 11 | Part 12 | Part 13
Next: Part 14 | Part 15 | Part 16

Email Pilihan — The Dark Side of Ubat Gigi Mokmen.
Khas Untuk Rakyat Malaysia!!!

[Part 1]

“MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU BAGI UMAT ISLAM” ← Salah eja fardu. Bangang!
Begitulah slogan yang diwar-warkan oleh Ubat Gigi Mokmen Sdn Bhd.

Aku tidak pernah dengar exact words “Mencari yang Halal itu Fardhu Bagi Umat Islam” di dalam kitab Fatwa Alamgiri (don’t bother to enlighten me). Namun yang pasti, hukum “Mencari Ubat Gigi Mokmen itu SUNGGUH TIDAK FARDU” adalah berstatus sahih di sisi Persatuan Uhlama Negeri Dewa Kebaikan (PUNDeK).

Persoalan di sini ialah mengapa ‘mencari’ sekiranya benda yang kita kehendaki tidak disorok dan mudah didapati? Aquafresh (my favorite), Colgate, Darlie, Sensodyne, Crest, Fresh & White, Ultra Brite dan Pepsodent adalah berstatus halal dan boleh diperolehi di mana-mana pasaraya, kedai runcit dan pasar malam. Produk-produk tersebut telah mendapat ‘Sijil’ Pengiktirafan Halal PUNDeK seperti di bawah.

Sijil Halal PUNDeK

Sijil Halal PUNDeK

Oh, sebenarnya ada sedikit ‘typo’ di dalam sijil tersebut:

  • HARAM sepatutnya ditulis sebagai HALAL.
  • BABI sepatutnya ditulis DAB (biawak padang pasir).

Back to Top

Read the rest of this entry »

Written by DewaKebaikan

26/05/2009 at 12:09pm

[CAP vs PPIM]

[Addendum: 10 May 2009 @ 4:15PM UTC+8]

Mari kita bandingkan, siapakah yang lebih suci? Anda sekalian diminta supaya jangan mengukur dari luaran semata-mata. Bahkan ukurlah dari segi dalaman. Bagaimana caranya? X-ray hati mereka kekeke.

[Addendum]

Saya recycle daripada website lama saya.

[Bulu Terbang]
2 July 2006

Saya akan terangkan faedah ‘bulu dagu’ untuk mencapai kebahagian rumah tangga anda. Bagaimana caranya? Bulu ini digunakan untuk menggelikan dapur susu pasangan anda. Biasanya kaum hawa amat menyukai kegelian. Tuan-tuan boleh mencuba apabila balik ke rumah dan lihat hasilnya.

Pada zaman ini, ramai pak-pak bersih dan kemas suka memerli orang yang ada ‘bulu dagu’ (terutamanya yang panjang) dengan berkata, “Eh kau ni, potonglah sikit bulu dagu. Kemas-kemaskan dagu kau. Sudahlah tiada misai. Muka pun nampak macam kambing.”

Hehehe bagi sesiapa yang terasa offended, hentikanlah perasaan anda itu. Sesungguhnya, apa yang dia ‘nasihat’kan itu memang betul. Untuk menghilangkan perasaan itu, tariklah nafas sebanyak tujuh kali dan hembus semula lapan kali. Selepas itu, katakanlah:

“Betul kata kau, sesiapa yang tiada misai, tetapi ada ‘bulu dagu’ seperti kambing. Aku hendak menambah dua perkara lagi. Kau perlu salin supaya tidak lupa kemudian hari.

  • Orang yang ada misai, tetapi tiada janggut adalah seperti kucing.
  • Orang yang tiada janggut dan tiada misai adalah seperti babi. Hehehehehehehehehehehe.”

[Simpan Janggut]
17 September 2004

Pak Siak yang memiliki dagu licin memainkan watak sebagai Hamdan. Manakala, seorang pemuda yang berjanggut sebagai Karim.

Hamdan: Pakcik polik betullah tengok orang muda zaman sekarang.
Karim: Kenapa pakcik. Apa yang dihairankan?
Hamdan: Ramai yang menyimpan janggut.
Karim: Jadi, apa masalahnnya?
Hamdan: Mereka semua hanya meniru fesyen artis-artis sahaja.
Karim: Setahu saya pakciklah yang sebenarnya ‘simpan’ janggut. Saya ‘keluarkan’nya. Cuba tengok dagu pakcik. Sudah lama sangat pakcik simpan janggut dalam dagu pakcik. Kalau pakcik buka dan keluarkan, mesti panjangnya mengalahkan saya.
Hamdan & Karim: (Tersengih dan ketawa).


Credit: The Star, YaHIM
DK: Ini adalah entry separa afdal. 😕

Back to Top

Written by DewaKebaikan

30/04/2009 at 6:17pm

Posted in General

Tagged with , ,